Til toppen
Klatrevegg
Frogner IL
Walltopia klatrevegg Frogner IL
Klatrevegg
Frogner IL


Klatrevegg med tausikring | EGAS sport

Generelt

Høydekrav

Den anbefalte minimumshøyden for en kommersiell klatregym med tausikring er 12 meter, som burde ha minimum takhøyde på 12.5 meter. Lavere vegger er akseptabelt for nybegynner eller barnesoner. Ekskludert toppankeret er det anbefalt minimum 4 ankerpunkter per ledklatretau.

Utenom takhøyden er det ikke noen anbefalt maksimumshøyde på en klatrevegg. For referansens skyld, er IFSC standard ledklatrevegg for konkurranser på 15 meter, men det går fint an å få den høyere.

klatrevegg høydekrav

Ledklatring

Ledklatring er versjonen der man selv leder tauet oppover, og fester tauet i fastsatte ankre langs ruten. I en klatrehall er som regel ledklatrevegger de høyeste og med lengst overheng. En ting man må ha i bakhodet er at det må være en sikkerhetssone 1 meter fra det ytterste punktet på klatreveggen. Spesielt hvis det er en sjanse for konkurranser og publikum er det lurt å spare noe plass.

Topptauklatring

Toptauklatring er den lettere/mindre skremmende versjonen av disse to. Her er sikringstauet allerede festet i toppen, og fallet blir mye mindre. I klatrehallen er tauklatreveggene ofte kortere og med mindre overheng enn ledklatrevegger. Derfor kan man plassere rutene tettere sammen, og bruke mindre plass per person.

Tekniske detaljer

Struktur

Strukturen til tauklatreveggene er av stål. Den kan enten bli festet til bygningen, eller forankret til bakken. Hvis klatreveggstrukturen skal forankres til bakken vil det kreve mer tid, materiale og ingeniørarbeid enn hvis strukturen skal festes til bygget.

klatrevegg struktur/skjelett

Panel

Veggpanelene til tauklatreveggene kan lages av 21 mm kryssfiner av bjerk, eller glassfiber.

Kryssfiner

Laget av robuste kryssfiner av bjerk.

Vannresistent belegg tilgjengelig.

Tilgjengelig i flat eller utskåret overflate.

Glassfiber

Laget av glassfiber og polyesterharpiks.

Fullstendig vanntett.

Slitesterkt og lett.

Panelfriksjon

Å ha nok friksjon men ikke for mye, er viktig, men ikke så lett. Dette er veldig subjektivt, og er vanskelig å få perfekt. Men Walltopia har laget en overflate som er nær perfeksjon i denne sammenheng. Det er også mulighet for glattere overflater hvis kunden ønsker.

Ruglete eller glatt overflate

Panelenes slitestyrke

Slitestyrke er en viktig egenskap hos teksturen fordi det er det som gjennomgår mest slitasje. Teksturen burde holde, sammen med fargene, i minst 20 år. For å kontrollere slitestyrken på teksturen, har Walltopia laget en kjapp test som du kan se på videoen til venstre.

Smussbestandig belegg

For å holde smuss unna og beskytte fargene er klatreveggen dekket med et smussbestandig belegg som unngår at gummi fra klatresko fester seg på veggen. Men veggene blir alltids møkkete etter hvert uansett hva slags belegg man har på, men med dette belegget blir det også lettere å rengjøre overflatene.

smussbestandig belegg

Anbefalt vedlikehold

For å få mest mulig ut av det smussbestandige belegget, følg disse vedlikeholdsrådene:

Dekk gulvet med teppebelegg eller lignende.

Rengjør gulvdekket på daglig basis.

Ikke bruk alkoholbaserte vaskemidler på gulvdekke eller vegg, da dette vil oppløse gummien på klatreskoene, som leder til møkkete og klistrete vegger.

tauklatrevegg vedlikehold

T-mutter

Det eneste kravet standarden inkluderer angående t-muttere er om bruddpunktet (ifølge Annex E). Vår leverandør, Walltopia bruker derimot også forsterkede t-muttere for å styrke veggen. De er også festet med to solide skruer som gjør det vanskeligere for mutteren å falle ut av panelet.

Veggene vi leverer skal alltid ha nok t-muttere ved kantene, så det ikke ødelegger muligheter for rutesetting. Andre produsenter kobler sammen panelene via trebiter, og mister dermed muligheten for å legge t-muttere ved kantene. Dette har Walltopia muliggjort med en annen løsning.

Vanlig T-mutter og Walltopia T-mutter

Taubeskyttelse

Tauene er forbruksvare med høy slitasje, og må erstattes jevnlig. For å forlenge levetiden og opprettholde veggens utseende, har Walltopia designet de tynneste taubeskytterne tilgjengelig på markedet.

Fordeler

Opprettholder et bra utseende på veggen.

Forlenger tauets levetid.

Reduserer mengden arbeid for sikring.

Beskytter utstikkere mot friksjon fra tauet.

Egenskaper

Elegant metallbånd på 5 meter.

Presis kobling på hjørnene.

Installert på alle krummede hjørner.

Sikring (belay)

Individuelle sikringspunkter

En viktig del for en tauklatrevegg er sikringspunkter for ledklatring. Dette er U-bolter som er koblet sammen med veggens struktur.

U-bolten hindrer at quick-linken blir slitt ut.

U-bolten er like sterk på vertikale vegger som på taket, med bristepunkt på 35 kN.

U-bolten er festet fast i metallet med 4 muttere, der selv om 3 av de løsner, vil sikringspunktet fortsatt være festet fast.

Festing av sikringspunkter

For å sørge for presis montering av sikringspunkter lages en komplett 3d-modell med alle elementer. I denne modellen påføres det belastning til hvert sikringspunktene, og finner ut i prosessen de mest ugunstige plasseringene for sikringspunkter på hvert element og hver kobling. På denne måten kan veggens strukturelle integritet kalkuleres.

Sikringspunkter klatrevegg

Belay bar

Belay baren er montert på toppen av en klatrerute. Denne gir mulighet for en belay stasjon for både topptauklatring og ledklatring - en glatt sylinder for topptau, og to karabinkroker for ledklatring.

Fordeler

Dobler tauets levetid.

Reduserer sikringsprosessen.

Egenskaper

Har to karabinkroker som fungerer som toppstasjon for ledklatring.

I rustfritt stål (innendørs og utendørs bruk).

sikring sikringsbar

Toppanker

Dette toppankeret monteres på toppen av en klatrerute, og kan brukes for topptau og ledklatring. Ankeret er designet slik at karabinkrokene har en liten distanse til veggen, for å unngå friksjon mellom tauet og veggen.

Fordeler

Unngår direkte kontakt mellom vegg og tau (ingen friksjon).

Egnet for store overheng, tak og hellinger opp til 10 grader.

Unngår direkte kontakt mellom vegg og tau.

Lett å bytte ut karabinkrokene og hurtigkoblingene.

Laget av rustfritt stål (utendørs og innendørs bruk).

sikring toppanker

Selvsikring

Selvsikring øker sikkerheten under klatreøkten. Koblingen kan ikke åpnes ved uhell eller med vilje under klatring - kan kun åpnes når brukeren er på bakken. Med denne enheten reduseres også antall ansatte som må til for å betjene.

Se video for mer info.

Perfect Descent

Autobelay (automatisk sikring) trekker automatisk tauet tilbake på tur opp, og kontrollerer farten på vei ned, eller ved fall. Det finnes flere typer autobelay, men et meget godt valg er Perfect Descent. Autobelay fra Perfect Descent bruker mekanisk sentrifugalbrems teknologi som er dobbelredudant, og er lett og kompakt. Årlig vedlikehold kreves for hver enhet.

sikring perfect_descent autobelay

Design

GEOME3X

Mest populære stil

Polygonalt flervinklede plan sørger for en uendelig variasjon av 3D design.

Uendelige fargekombinasjoner gir hver vegg et unikt utseende.

Flate paneler gjør det mulig med gode plasseringer for t-muttere og rutesetting.

GEOME3X kan bli produsert for både inne og -utebruk.

Panelene kan bli skåret ut for å få ujevn overflate.

GEOME3X er den mest økonomisk gunstige løsningen.

3D kurver

Dette ser bra ut, men det setter begrensninger for rutesetting fordi kurver ikke egner seg for høyt vektpress.

Ofte brukt i kombinasjon med vegger av kryssfiner for å lage et signaturtrekk ved klatreanlegget.

PLaget av fiberglass: ingen restriksjoner angående form.

Veldig slitesterk, holder både til inne og utebruk.

Uten ujevne overflater, er det mulig med høy t-mutter tetthet, noe som gir rutesetteren optimal bruk av ledig plass til å sette ruter.

Rocktopia

Rocktopia er Walltopias tilnærming til stein. For å få en naturlig følelse, er formene som former disse glassfiberpanelene blitt støpt fra ekte steiner.

Rocktopia tilbyr stor variasjon av steintrekk, med forskjellige relieffer. Det er ingen restriksjoner på fargevalget, men anbefales det et realistisk stein utseende med forskjellige fargetoner av kalkstein, granitt eller sandstein.

Utenom klatreanlegg, kan Rocktopia brukes for å lage kunstige steiner til andre sammenhenger.

Plexiglass & LED

Lag en mer unik vegg med innebygde LED lys, som kan komme i alle farger.

Gjør noe av klatreveggen gjennomsiktig med pleksiglass. Det kan være fra et vindu til en seksjon av klatreveggen. Pleksiglasset kan integreres i både glassfiber og kryssfiner panel. En ting man skal tenke på er at den delen der det er pleksiglass er det mindre friksjon, grunnet at det ikke skal være tekstur på pleksiglasset.

Farger

Standardfarger

En av de viktigste detaljene på en klatrevegg er fargene. Walltopia bruker en standard palette med 20 farger, som gjør det mulig med utallige fargekombinasjoner.

Naturlig tre

Naturlige trepaneler lager en god atmosfære, ser veldig bra ut i kombinasjon med ensfargede paneler. Friskjonsmessig er det også likt som alle andre vegger fra Walltopia. Naturlig tre kommer i tre forskjellig nyanser: lys, medium og mørk.

Naturlig stein

Naturlig steinpanel er et flott signaturelement for et klatreanlegg. Det ser bra ut i kombinasjon med ensfargede paneler eller naturlig trepaneler. Fordi det er ekte stein, ser det ikke bare bra ut, men det føles også selvfølgelig ut som stein. Naturlig steinpanel kommer med flere forskjellige teksturer og nyanser.

Tilpasset farge & fargesplitt

Hvis du vil ha mer farge på veggen, er det mulig å få en rekke forskjellige farger utenfor standardfargene.

Tilpasset fargesplitt gir kreative muligheter uansett hvor komplekse former panelene har. Denne teknologien tillater å lage uendelige designstiler.

Gulv

Tauklatringmatter

Standard tauklatringsmatter fra Climbmat har god stivhet for å gå på, og egner seg for fall fra opp til 3 meter. Trekket er enten av PVC eller, for et pristillegg, av polypropylen-teppe.

PVC-trekk

Veldig robust

Holder ikke på lukt

Lett søl og væske absorberes ikke inn i matten

Ingen eller få sømmer

Teppe

God lydabsorpsjon

Lettere å rengjøre (kalk legger seg på matten i stede for vegg, og gummimerker fra klatresko er lettere å fjerne

Bedre komfort

One More Life sikkerhetsmatter er en innovativ matteløsning fra Climbmat. Denne matten kan unngå alvorlige skader fra opp til 16.5 meters høyde.